Jaký je rozdíl mezi DŽEMEM a MARMELÁDOU?

Všimli jste si, jak je na etiketách marmelád vždy zvláštní označení marmelády, jako například DŽEM EXTRA nebo DŽEM EXTRA SE SNÍŽENÝM OBSAHEM CUKRU?

Není to něco, co bych si vymyslela já, ale jsou to zákonná označení (která určuje vyhláška Ministerstva zemědělství).

DŽEM a MARMELÁDA

Pro mnoho lidí jsou to zástupné pojmy, podle evropské (a české) legislativy ne:

  • Jako DŽEM se označují výrobky, které jsou ze směsi přírodních cukrů, vody a ovoce jiného než citrusového (třeba meruněk, rybízu, jahod a podobně).
  • MARMELÁDOU se dle zákona rozumí výrobek z přírodních cukrů, vody a citrusového ovoce (například pomerančů, limetek nebo grepů).

Já ale stejně svým džemům ráda říkám marmelády (ačkoliv na etikte vždy samozřejmě naleznete správné, zákonné označení).

Co znamená DŽEM EXTRA SPECIÁLNÍ?

Není to něco, co bych si vymyslela já. Opět jde o zákonnou formu, podle které se dá poznat, kolik ovoce a přírodních cukrů v džemu je:

  • DŽEM v sobě musí mít nejméně 350 g ovoce na kilogram výrobku a přes 60 g cukru na 100 g výrobku.
    Takže obecně málo ovoce a hodně cukru.
  • DŽEM EXTRA v sobě musí mít přes 450 g ovoce na kilogram výrobku a opět přes 60 g cukru na 100 g výrobku.
    Takže více ovoce ale stále hodně cukru.
  • DŽEM EXTRA MÉNĚ SLADKÝ zase přes 450 g ovoce na kilogram, ale jen mezi 52 a 59 g cukru na 100 g výrobku.
    Takže množství cukru již menší.
  • DŽEM EXTRA SPECIÁLNÍ (neboli SE SNÍŽENÝM OBSAHEM CUKRU) pak zase přes 450 g ovoce na kilogram, ale pouze maximálně 40 g cukru na 100 g výrobku.
    Takže hodně ovoce a nejméně cukru.

  

Naprostá většina mých džemů jsou tedy z té poslední, nejkvalitnější kategorie:
DŽEMY EXTRA SPECIÁLNÍ.

eshop2

Zpět do obchodu